петък, 10 юни 2011 г.

Ловните пушки "Силма"


Фирмата "Силма" е създадена през 1944 г. Първоначалната продукция е била от военни потреби и части за огнестрелно оръжие. В следвоенните години производството се преориентира към ловно оръжие. В тази област тя заема една малко разработвана до тогава ниша - производството на евтини, но с добри качествени характеристики оръжия.
На българския пазар "Силма" е от 1994 год. Продадени са стотици от нейните пушки с чудесни отзиви от ловците. Както вече беше посочено по- горе, оръжията на фирмата са от средния клас италианско ловно оръжие.

Какво представляват ловните пушки "Силма"?

Макар фирмата да предлага и класически успоредки, у нас се внасят главно надцевки. Основният внасян модел е базовият - Мод. 70. Това е класическа надцевка, изпълнена по схемата с долна заключваща рамка. Подобна система се използва в редица оръжия и е доказала своята висока надеждност и експлоатационни качества. Тя позволява максимално опростяване на конструкцията, без това да повлияе на сигурността на оръжието. Ударно-спусковият механизъм е от типа "Ансън - Дийли" със спирални бойни пружини. Фирмата предлага варианти както с два, така и с един спусък, а също и версия с един спусък и селектор. Стандартното изпълнение на оръжието е с екстрактор, като съществува и вариант с двоен автоматичен ежектор. Особено внимание при оръжията от тази марка е отделено на цевите - те са от специални видове стомана и са тествани на налягане от 1380 атмосфери - за пример - руското оръжие в калибър 12х76 се тества на 950 Бара. При тези пушки се запазва харакатерното за италианското оръжие изключително прецизно полиране и хромиране на цевите, което спомага за по-дългия живот на тези цеви дори при използването на корозивни капсули. Дулните стеснения са различни според вида на пушките. Като правило, фиксираните са шок/полушок, като съществува и версия с мобилни шокови втулки, които са от пълен цилиндър до пълен шок през 0.25 мм. - общо пет броя. Цевите са с дължина от 700 или 760 мм. Фирмата предлага така също и няколко модела по-луксозно оръжие - това са сериите "Голд бърд" и "Кобра". С добро име сред състезателите по ловна стрелба се ползват и моделите TJ Trap. Това са оръжия, които при еднаква обща компановка с основния модел са с подобрени ударно-спускови механизми, специална изработка на цевта и т.н. Като правило, всички цеви на фирмата са с вентилируема мерна линия. Цевите са оксидирани от външната страна, а главите са от бяла стомана с гравирани мотиви. Прикладите и полуложите са изработени от орехово дърво и са подходящи както за дясното, така и за лявото рамо.
Като цяло може да се каже, че в своя ценови клас пушките на фирмата "Силма" са без конкуренция. По всички параметри - тестово налягане, качество на изработката на металните части и приклада, а така също и по отношение на корозиоустойчивостта, "Силма" превъзхожда другите оръжия в своя клас, което ги прави един добър избор за ловеца със средни възможности.

4 коментара:

  1. Супер пушка.Няма нужда да се прицелваш,сама го прави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей колега!!! Пушката наистина е добра и аз се радвам, че съм притежател на такова оръжие!!! Можеш ли да ми препоръчаш някой майстор на приклади от Монтанския край, че ми се ще да се подмени дървенията по моята красавица?!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно ми стана за тестовете... 1380 бара за 12/76 ли е? Ако да, тогава при колко се тества 12/70? Ако дадеш препратка към литература ще е най-добре :)

    ОтговорИзтриване
  4. Колега,отиди в Монтана в магазина на Пепино или при Боков,те могат да ти кажат за някой майстор в монтанския регион,успех !

    ОтговорИзтриване